• Hlavná stránka >
  • Aktuality >
  • Primár bojnickej chirurgie MUDr. Roman Velický patrí medzi slovenskú špičku. Za svoj výkon získal ocenenie TOP inovácie v zdravotníctve 2017

Primár bojnickej chirurgie MUDr. Roman Velický patrí medzi slovenskú špičku. Za svoj výkon získal ocenenie TOP inovácie v zdravotníctve 2017

Už po druhýkrát vydávajú Zdravotnícke noviny publikáciu TOP inovácie v zdravotníctve, ktorá združuje raritné a unikátne zákroky v medicíne, a zároveň predstavuje odborníkov, ktorí patria medzi špičku slovenského zdravotníctva. Na septembrovej konferencii Slovenské zdravotníctvo 2017 bola publikácia uvedená do života a Zdravotnícke noviny ocenili jedenásť odborníkov, ktorí svojou prácou opäť posunuli hranice medicíny. Medzi ocenenými bol tento rok aj MUDr. Roman Velický, primár Chirurgického oddelenia Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktorý ocenenie získal za aplikáciu biologickej sieťky.

Raritný prípad vyriešili bojnickí chirurgovia
Do publikácie TOP inovácie v zdravotníctve 2017 bol primár Velický nominovaný za úspešné vyriešenie prípadu pacienta, ktorý bol po opakovaných laparotómiách, s vytvorenou enterokutánnou fistulou v teréne recidivujúcej incisionálnej hernie riešenej plastikou pomocou prolénovej sieťky. U pacienta nastala patologická komunikácia medzi tenkým črevom a povrchom brušnej steny, zároveň sa aktívne produkoval obsah tenkého čreva navonok. V laickom ponímaní to znamená, že sa v brušnej stene vytvoril defekt, obsah čriev sa dostával von a bolo potrebné defekt prekryť, no zároveň prerušiť chorobnú komunikáciu medzi tenkým črevom a povrchom brušnej steny. Po komunikácii s poisťovňou nakoniec schválili použitie zdravotníckej pomôcky – biologickej sieťky – pomocou ktorej sa defekt podarilo prekryť a zastaviť produkciu črevného obsahu navonok. S daným typom sieťky mal MUDr. Velický možnosť pracovať v rámci tréningového pobytu v Elankurte. „Biologická sieťka má skvelú vlastnosť, že sa k nej organizmus správa inertne, nehrozia tam žiadne zápalové komplikácie, no jej najväčšia nevýhoda je ekonomická náročnosť,“ vysvetľuje MUDr. Velický. Pacienta následne čakala primárna rekonštrukcia tráviaceho traktu a súčasne rekonštrukcia časti brušnej steny. Išlo o nákladný, náročný zákrok, ktorého sa vyššie pracoviská obávali a prípad uvedeného pacienta sa podarilo úspešne vyriešiť až v NsP Prievidza. Po takmer deviatich mesiacoch od prijatia na Chirurgické oddelenie bojnickej nemocnice došlo k úplnému vyhojeniu. Podľa dostupných údajov je takýto postup ojedinelý a skúsenosti s daným riešením sú nepočetné, v takejto podobe ide pravdepodobne o jediný prípad svojho druhu.

primár bojnickej

Nominácia premenená na ocenenie
Nominované prípady podliehali hlasovaniu odbornej i laickej verejnosti. Hlasovanie dopadlo pre MUDr. Velického úspešne a svoju nomináciu premenil na ocenenie, ktoré mu bolo slávnostne odovzdané v bratislavskom hoteli Saffron počas odbornej konferencie Slovenské zdravotníctvo 2017, ktorá sa konala 21. septembra 2017. „Teší ma, že sa ľudia o mňa zaujímajú kvôli mojej profesijnej stránke, kvôli úspechom a nie kvôli neúspechom. Lebo ako hovorievam, úspech je všetkých, neúspech iba jedného,“ povedal na margo svojej premenenej nominácie primár Velický. Z úspešnej operácie a následného ocenenia má radosť aj vedenie bojnickej nemocnice. „Z ocenenia primára Velického mám obrovskú radosť. V prvom rade preto, že táto raritná operácia dopadla úspešne, no zároveň som nesmierne rád, že naša nemocnica disponuje špičkovými odborníkmi, pre ktorých je pacient na prvom mieste,“ hovorí Mgr. Ivan Gašparovič, riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.
Všetky ocenené prípady vychádzajú v týchto dňoch v odbornej publikácii TOP inovácie v zdravotníctve 2017, ktorá je súčasťou Zdravotníckych novín a Hospodárskych novín.

Pre viac informácií kontaktujte: Mgr. Radka Križanová, radka.krizanova@hospital-bojnice.sk,
tel.: +421 46 5112 121, mob.: +421 907 708 516

primár bojnickej